
Online Network
Academy

Το Δικτυακό Μάρκετινγκ Είναι η Επιχείρηση Του 21ου Αιώνα !
Τι πρέπει να ξέρουμε για να ξεκινήσουμε την δική μας online επιχείρηση.
1. Είναι η καταλληλότερη χρονική περίοδος.
Ίσως πείτε, «Μα είναι δυνατόν να υπάρχουν επιχειρηματικές ευκαιρίες μέσα σε μια τόσο ασταθή οικονομία;»
Αυτή είναι η καλύτερη εποχή. Οι πραγματικοί επιχειρηματίες αναδεικνύονται στους δύσκολους καιρούς. Τους επιχειρηματίες, στην πραγματικότητα, δεν τους ενδιαφέρει αν η αγορά έχει ανοδική ή καθοδική πορεία.Δημιουργούν καλύτερα προϊόντα και καλύτερες διαδικασίες. Στην πραγματικότητα τα κακά νέα είναι καλά νέα. Μια ύφεση είναι η καλύτερη εποχή για να ξεκινήσεις δική σου επιχείρηση. Ξέρετε τι κοινό έχουν οι αυτοκρατορίες της Microsoft και της Disney, εκτός από το γεγονός ότι και οι δύο είναι εξαιρετικά επιτυχημένες επιχειρήσεις αξίας δισεκατομμυρίων που έχουν γίνει πασίγνωστα εμπορικά σήματα;
Απάντηση: Και οι δύο ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια ύφεσης. Μάλιστα περισσότερες από τις μισές εταιρείες που συμμετέχουν στον δείκτη Dow Jones Industrial Average (του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης), ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια ύφεσης. Αν αναρωτιέστε πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό η απάντηση είναι απλή. Σε καιρούς οικονομικής αβεβαιότητας, οι άνθρωποι γίνονται δημιουργικοί. Εγκαταλείπουν τη βόλεψη τους και επινοούν τρόπους για να ζουν με όσα βγάζουν καθώς και τρόπους για να βγάζουν περισσότερα. Οι άνθρωποι σήμερα είναι περισσότερο απελπισμένοι από ποτέ για να κερδίσουν επιπλέον χρήματα και γι’ αυτό τον λόγο είναι πιο επιρρεπείς και πρόθυμοι να ανοίξουν το μυαλό τους σε νέους ορίζοντες. Μπροστά στα μάτια μας, ο μύθος του 20ού αιώνα για εξασφαλισμένη εργασία μαζί με τη βεβαιότητα ότι ο δρόμος για μια μακρά, ευτυχισμένη, ικανοποιητική ζωή περνά μέσα από μια θέση όπου θα δουλεύεις για κάποιον άλλο, διαλύεται. Σήμερα οι άνθρωποι αρχίζουν να διαπιστώνουν ότι θέλουν να ελέγχουν περισσότερο τις ζωές τους.


2. Ο τζίρος των εταιρειών που λειτουργούν με δικτυακό μάρκετινγκ είναι περισσότερο από 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και αυξάνεται συνεχώς.
Στις εταιρίες αυτές υπάρχει σωστή σχέση εμπόρου-καταναλωτή. Η σχέση τους κυριαρχείται από τη φιλοσοφία του κερδίζω-κερδίζεις. Οι εταιρίες αυτές, αντί να πληρώνουν τσουβάλια λεφτά σε κάθε είδους επαγγελματικές εταιρείες και δίκτυα μάρκετινγκ για να προωθούν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους, πληρώνουν τους ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν, τα λατρεύουν και πληροφορούν και άλλους γι’ αυτά.Και αυτό ακριβώς κάνει μια εταιρεία δικτυακού μάρκετινγκ: Επιστρέφει ένα μέρος από κάθε πώληση στους πελάτες-συνεργάτες της οι οποίοι είναι συνήθως οι πιο δεσμευμένοι και ενθουσιώδεις καταναλωτές. Γιατί η πιο ισχυρή μορφή προώθησης στον κόσμο είναι η διάδοση από στόμα σε στόμα. Σήμερα η βιομηχανία του δικτυακού μάρκετινγκ αναγνωρίζεται από πολλούς ειδικούς και πετυχημένους επιχειρηματίες ως ένα από τα ταχύτερα επιχειρηματικά μοντέλα στον κόσμο. Ο Warren Buffet και ο Richard Branson είναι δύο εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι. Ο Buffet οδηγεί ένα ημι-φορτηγάκι και ζει στην Ομάχα, ενώ ο Branson έχει δική του αεροπορική εταιρία και ζει στο δικό του νησί στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Όμως έχουν τρία κοινά: Είναι και δύο δισεκατομμυριούχοι, είναι και οι δύο εξαιρετικά πρακτικοί άνθρωποι και έχουν και οι δύο εταιρείες δικτυακού μάρκετινγκ.

3. Η αξία του δικτυακού μάρκετινγκ δεν είναι το «εισόδημα» που θα σου αποφέρει αν «ασχοληθείς» με αυτό σαν «δουλειά». Η αξία του έγκειται στη δυνατότητα του να σου αποδώσει παθητικό εισόδημα.
Όταν κτίζεις την δική σου επιχείρηση δικτυακού μάρκετινγκ, στην ουσία κτίζεις ένα στοιχείο του ενεργητικού σου. Δεν σκέφτεσαι σαν υπάλληλος, ούτε σαν αυτοαπασχολούμενος, σκέφτεσαι σαν ιδιοκτήτης επιχείρησης.Σε μια θέση εργασίας κερδίζεις εισόδημα. Σε μια θέση εργασίας αν δώσεις χρόνο θα πάρεις χρήμα. Όσο χρόνο δώσεις τόσο χρήμα και θα πάρεις. Αν δεν δώσεις χρόνο δεν θα πάρεις τίποτα. Στην επιχείρηση όμως δικτυακού μάρκετινγκ, εφόσον την κτίσεις σωστά, θα αυτοματοποιηθεί με τέτοιον τρόπο που η προσφορά χρόνου που θα είναι απαραίτητη για να συνεχίσεις να εισπράττεις, είναι μηδαμινή σε σχέση με τις τελικές αποδοχές σου. Η θέση εργασίας δεν είναι στοιχείο ενεργητικού. Δεν μπορείς να την πουλήσεις, δεν παίρνεις μερίσματα από αυτήν, δεν μπορείς να τη μεταβιβάσεις στα παιδιά σου, δεν σου ανήκει. Γιατί να ξοδέψεις δεκαετίες, τις καλύτερες της ζωής σου, δουλεύοντας να φτιάξεις κάτι το οποίο δεν είναι δικό σου; Και όχι μόνο δεν είναι δικό σου αλλά στην ουσία είναι στοιχείο ενεργητικού κάποιου άλλου;
Γιατί να μην εργαστείς ένα, δύο, τρία, πέντε χρόνια για να κτίσεις την δική σου επιχείρηση δικτυακού μάρκετινγκ η οποία πραγματικά να σου ανήκει και πραγματικά να μπορείς να τη μεταβιβάσεις στα παιδιά σου – μεταβιβάζοντας ταυτόχρονα και το μηνιαίο παθητικό εισόδημα που έχεις πετύχει; Δεν είναι αυτό το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στα παιδιά σου;

4. Μια από τις σημαντικότερες αξίες που κερδίζει κανείς από το κτίσιμο μιας επιχείρησης δικτυακού μάρκετινγκ είναι η πρακτική επιχειρηματική επιμόρφωση.
Με τη σχολική επιμόρφωση, μαθαίνει κανείς πώς να διαβάζει, να γράφει και να κάνει μαθηματικές πράξεις. Με την επαγγελματική επιμόρφωση σπουδάζει κανείς μια επιστήμη ή μαθαίνει μια τέχνη, η οποία θα του δώσει επαγγελματική αποκατάσταση, είτε σαν μισθωτό είτε σαν αυτοαπασχολούμενο – γιατροί, δικηγόροι, λογιστές, νοσηλευτές, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί, κλπ.Με την οικονομική επιμόρφωση τέλος μαθαίνει κανείς πώς να αξιοποιεί τα χρήματα του, έτσι ώστε να δουλεύουν αυτά για λογαριασμό του – και όχι να δουλεύει ο ίδιος για τα χρήματα. Αυτό δε μαθαίνεται σε καμία σχολή, ούτε οικονομική, ούτε διοίκησης επιχειρήσεων, ούτε οποιανδήποτε άλλη το μόνο που κάνουν αυτές οι σχολές είναι να εκπαιδεύουν τους εξυπνότερους να γίνονται στελέχη επιχειρήσεων και να δουλεύουν για τους πλούσιους, δηλαδή να είναι υπάλληλοι. Για να πετύχει κάποιος να έχει ο ίδιος δική του επιχείρηση πρέπει να διαθέτει τεχνικές δεξιότητες (που σίγουρα δεν τις έχει μάθει από το σχολείο), όπως για παράδειγμα την ικανότητα να οργανώνεται σωστά, να καθορίζει τους δικούς του στόχους και να ορίζει το δικό του πρόγραμμα. Εμπλεκόμενος κάποιος με το κτίσιμο μιας επιχείρησης δικτυακού μάρκετινγκ δεν έχει επιλογή παρά να μάθει στην πράξη τις απαραίτητες τεχνικές δεξιότητες.

5. Η επιχειρηματική επιτυχία δεν είναι θέμα μόνο τεχνικών δεξιοτήτων. Ακόμα σημαντικότερες είναι οι δεξιότητες ζωής που είναι απαραίτητες:
-
Το να ξεπεράσει κανείς τη διστακτικότητα του,
-
τη συστολή του,
-
το φόβο για απόρριψη,
-
να αποκτήσει νοοτροπία επιτυχίας,
-
αυτοπεποίθηση,
-
να αποκτήσει δεξιότητες επικοινωνίας,
-
δεξιότητες συναναστροφής με άλλους,
-
δεξιότητες διαχείρισης χρόνου,
-
δεξιότητες ανάληψης ευθυνών, κλπ.
Οι καλές εταιρείες δικτυακού μάρκετινγκ παρέχουν ένα πλήρες πρόγραμμα εκπαίδευσης σε όλους τους παραπάνω τομείς. Αυτή η εκπαίδευση είναι ένα από τα πιο ανεκτίμητα εφόδια ζωής. Και στις εταιρείες αυτές παρέχεται αυτή η εκπαίδευση, όχι μόνο θεωρητικά, αλλά και πρακτικά κατά τη διάρκεια δημιουργίας της επιχείρησης του. Γιατί μαθαίνει πολύ καλύτερα να κάνει κάτι κανείς, κάνοντας το. Στο δικτυακό μάρκετινγκ η εκπαίδευση είναι κάτι παραπάνω από θεωρία, είναι βιωματική. Και ανεξάρτητα από το αν ολοκληρώσει κανείς το πρόγραμμα που ακολουθεί, ή αν βγάζει πολλά λεφτά, η ίδια η εκπαίδευση έχει ανεκτίμητη αξία για το υπόλοιπο της ζωής του. Το δικτυακό μάρκετινγκ είναι ένα σχολείο επιχειρηματικότητας του πραγματικού κόσμου, για ανθρώπους που θέλουν να μάθουν τις δεξιότητες ενός πραγματικού επιχειρηματία – όχι τις δεξιότητες ενός υπαλλήλου ή ενός αυτοαπασχολούμενου. Πολλοί μάλιστα καταλήγουν και σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς όπου διαπρέπουν λόγω της επιχειρηματικής εκπαίδευσης και εμπειρίας που απέκτησαν πρώτα στο σχολείο του δικτυακού μάρκετινγκ. Γιατί για να γίνει κανείς πλούσιος, δε βάζει απλώς το τυχερό του νόμισμα στον κουλοχέρη, ούτε και ψάχνει ένα νέο τρόπο για να συμπληρώσει απλά το εισόδημα του. Στην ουσία πραγματοποιεί μια αλλαγή στις βασικές αξίες του. Δεν έχει να κάνει μόνο με το να αλλάξει αυτό που κάνει. Κατά ένα μεγάλο μέρος έχει να κάνει με αυτό που ΕΙΝΑΙ! Όσοι κάνουν πραγματικά βήματα στο κτίσιμο επιχείρησης δικτυακού μάρκετινγκ συνήθως γίνονται όλο και καλύτεροι σαν άνθρωποι. Το να κτίσει κανείς την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση του έχει ανεκτίμητη αξία σημαντικότερη από το μισθό του.

6. Η δύναμη δε βρίσκεται στο προϊόν, αλλά στο δίκτυο. Αν θέλεις να γίνεις πλούσιος, η καλύτερη στρατηγική είναι να βρεις έναν τρόπο να δημιουργήσεις ένα ισχυρό αξιόπιστο, αναπτυσσόμενο δίκτυο.
Το δικτυακό μάρκετινγκ δεν είναι πώληση προϊόντων και απόκτηση εισοδήματος από αυτά. Στο δικτυακό μάρκετινγκ η ουσία δεν είναι να πουλάς προϊόντα. Η ουσία είναι να φτιάχνεις ένα δίκτυο, έναν στρατό ανθρώπων που είναι συνειδητοποιημένοι καταναλωτές κάποιων προϊόντων ή υπηρεσιών και οι οποίοι τα γνωστοποιούν και σε άλλους.Ο στόχος δεν είναι η πώληση μεγάλων ποσοτήτων προϊόντων από εσένα ή οποιονδήποτε άλλο. Ο στόχος είναι ο καθένας να έχει πολλά άτομα στο δίκτυο του οι οποίοι να είναι συνειδητοποιημένοι καταναλωτές συγκεκριμένων προϊόντων που μοιράζονται την ιδέα αυτή και με άλλους.
Οι μεγαλύτερες περιουσίες του κόσμου φτιάχτηκαν από αυτούς που κατάφεραν να δημιουργήσουν δίκτυα. Ο Jeff Bezos δεν ασχολήθηκε με την έκδοση ή πώληση βιβλίων. Δημιούργησε το δίκτυο της Amazon το οποίο στην ουσία παραδίδει βιβλία. Ο Θωμάς Έντισον δεν εφηύρε μόνο τον ηλεκτρικό λαμπτήρα και την τελειοποίηση του νήματος πυράκτωσης, η πραγματική απόδειξη της ευφυΐας του ήταν η δημιουργία μιας εταιρείας (της General Electric) η οποία θεμελίωσε τις ηλεκτρικές γραμμές μέσω των οποίων ο ηλεκτρικός λαμπτήρας μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από όλους. Αυτό που έκανε τόσο επαναστατική την εταιρεία του Έντισον, δεν ήταν ο ίδιος ο ηλεκτρικός λαμπτήρας, αλλά το σύστημα των ηλεκτρικών γραμμών και σταθμών αναμετάδοσης που έδιναν ρεύμα στον ηλεκτρικό λαμπτήρα, δηλαδή το δίκτυο.
Την δεκαετία του 1950 εμφανίστηκε ένας νέος τύπος επιχειρηματικότητας ο οποίος διατηρούσε τη συνεκτικότητα του, όχι με τον έλεγχο όλων των μερών του μέσω ενός κεντρικού γραφείου, αλλά με τη χρήση ενός μοντέλου δικτύωσης. Αυτό το ριζοσπαστικό επιχειρηματικό μοντέλο ονομάζεται δικαιοχρησία (ή αλλιώς franchise). Όσοι λοιπόν είναι ιδιοκτήτες επιχείρησης δικαιοχρησίας (ή franchise), είναι μέρος ενός δικτύου, όμως δεν τους ανήκει το δίκτυο, τους ανήκει μόνο η δική τους επιχείρηση.
Η αξία των δικτύων έχει οριστεί με μια εξίσωση η οποία αποδίδεται στον Robert Metcalfe, ιδρυτή της 3com και ενός εκ των δημιουργών του Ethernet: Η οικονομική αξία ενός δικτύου ισούται με το πλήθος των χρηστών του δικτύου στο τετράγωνο. Αν θέλουμε να ερμηνεύσουμε αυτή την εξίσωση απλούστερα, τότε καθώς προσθέτουμε χρήστες η αξία του δικτύου αυξάνεται γεωμετρικά.
Ο νόμος του Metcalfe σημαίνει αλλιώς, ότι ένα δίκτυο συμπεριφέρεται όπως ένας μοχλός, σου επιτρέπει δηλαδή να μοχλεύεις το χρόνο και την προσπάθεια σου. Ο Αρχιμήδης, μηχανικός της αρχαίας Ελλάδας, ο οποίος διατύπωσε την αρχή του μοχλού, είχε δηλώσει: «Δως μοι πα στω και ταν γαν κινάσω», δηλαδή δώσε μου ένα μέρος να σταθώ και θα κινήσω και τη γη. Και για να δείξει την κυριολεκτικά απεριόριστη δύναμη της μόχλευσης, κατασκεύασε ένα περίπλοκο σύστημα από σκοινιά και τροχαλίες και στη συνέχεια το προσάρτησε σε έναν ολόκληρο στόλο ελληνικών πολεμικών πλοίων. Όταν τα πάντα ήταν έτοιμα και το πλήθος που παρακολουθούσε το πείραμα σιώπησε, ο Αρχιμήδης άρπαξε μια μεγάλη ξύλινη δοκό (τον μοχλό του συστήματος) και το έσπρωξε με όλη του τη δύναμη. Και τότε ολόκληρος ο στόλος των πλοίων άρχισε να κινείται στο νερό! Αυτή είναι η δύναμη του δικτύου. Αυτή είναι και η εκπληκτική δύναμη που κάνει και τις φήμες να διαδίδονται: Ένα άτομο το λέει σε άλλα τρία, το καθένα των οποίων το λέει σε άλλα τρία, το καθένα των οποίων το λέει σε άλλα τρία… και σύντομα το γνωρίζει ολόκληρη η πόλη. Και αυτή είναι και η βασική στρατηγική μιας επιχείρησης δικτυακού μάρκετινγκ: Ο πολλαπλασιασμός της δράσης σου μέσα από ένα δίκτυο ανθρώπων. Παρόλη όμως τη δύναμη του, οι άνθρωποι εξακολουθούν να μην αντιλαμβάνονται την αξία του, επειδή αυτή δεν είναι ορατή, δεν είναι υλική, είναι εικονική. Δεν μπορείς να το δεις με τα μάτια σου, επειδή δεν υπάρχουν και πολλά να δεις. Είναι ένα επιχειρηματικό μοντέλο που ανταποκρίνεται πλήρως στην εποχή των πληροφοριών. Για να αντιληφθείς την αξία του δεν αρκεί να ανοίξεις τα μάτια σου, πρέπει να ανοίξεις το μυαλό σου. Επιχειρήσεις όπως η General Motors και η General Electric ανήκουν στην βιομηχανική εποχή. Επιχειρήσεις δικαιοχρησίας όπως η McDonald’s και το Starbacks είναι μεταβατικές επιχειρήσεις που αναπτύχθηκαν γεφυρώνοντας το χάσμα από τη βιομηχανική εποχή στην εποχή των πληροφοριών. Οι επιχειρήσεις δικτυακού μάρκετινγκ ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες της εποχής των πληροφοριών. Σαν δικτυακός αντιπρόσωπος η δουλειά σου δεν είναι να παρουσιάζεις και να πουλάς ένα προϊόν. Η δουλειά σου είναι να διακινείς πληροφορίες, να μιλάς υπέροχα και να φτιάχνεις ένα δίκτυο.

7. Αυτό που δίνει πραγματική δύναμη σε μια επιχείρηση δικτυακού μάρκετινγκ δεν είναι τι μπορεί να κάνεις εσύ σαν αρχηγός της επιχείρησης σου, αλλά το γεγονός ότι αυτό που κάνεις μπορεί να αντιγραφεί. Με άλλα λόγια, πρέπει να φτιάξεις την επιχείρηση σου με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορεί να «αντιγράφεται» σχεδόν από οποιονδήποτε.
Επειδή αυτό που πράγματι θέλεις να συμβαίνει και αυτό που χρειάζεται να συμβαίνει είναι το να αντιγράφουν οι άλλοι αυτό που κάνεις εσύ.Αν είσαι καταπληκτικός, χαρισματικός, μοναδικός πωλητής, σίγουρα θα τα πας καλά στις πωλήσεις, όμως το πιο πιθανόν είναι ότι θα τα πας χάλια στο δικτυακό μάρκετινγκ. Γιατί; Επειδή παρόλο που μπορεί να πουλάς πολλά προϊόντα, οι περισσότεροι άνθρωποι στο δίκτυο σου δεν θα είναι σε θέση να αντιγράψουν αυτό που κάνεις. Συνεπώς το δίκτυο σου δεν θα μπορεί να αναπτυχθεί και θα διαλυθεί πρόωρα. Το μαγικό κλειδί εδώ δεν είναι η δυνατότητα να είναι κάποιος κορυφαίος πωλητής, αλλά η δυνατότητα της αντιγραφής. Μόνο ένας στους είκοσι γεννιέται πωλητής. Το κλειδί της επιτυχίας στις πωλήσεις είναι τι μπορείς να κάνεις εσύ. Το κλειδί της επιτυχίας στο δικτυακό μάρκετινγκ είναι τι μπορείς να αντιγράψεις. Πολύ λίγοι άνθρωποι είναι πραγματικά ικανοί στις πωλήσεις. Πρακτικά όμως, ο καθένας μπορεί να γίνει ικανός στη δικτύωση, την εκπαίδευση και τη δημιουργία ομάδων. Και αυτό σημαίνει ότι η ενασχόληση αυτή είναι ανοιχτή σε εκατοντάδες εκατομμύρια άλλους. Και αυτό σημαίνει ότι έχεις μια αντιγράψιμη και πλήρως προσαρμόσιμη επιχείρηση.
Για να πετύχει στο δικτυακό μάρκετινγκ ένας «γεννημένος πωλητής», συνήθως το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να ξεχάσει οτιδήποτε έχει μάθει σχετικά με τις πωλήσεις. Πολλοί από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες του δικτυακού μάρκετινγκ, υπήρξαν προπονητές, μαμάδες, ιερείς, δάσκαλοι… άνθρωποι που τους αρέσει να μεταδίδουν πληροφορίες και να βοηθούν τους άλλους. Το δικτυακό μάρκετινγκ έχει να κάνει με τη διάδοση πληροφοριών, την αφήγηση προσωπικών ιστοριών, τη σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων και το νοιάξιμο για την επιτυχία των ανθρώπων που βάζεις στη δουλειά και όχι καθαρά με τις πωλήσεις.
Επίσης δεν χρειάζεται να είσαι, ούτε να γίνεις επιδέξιος δημόσιος ομιλητής. Μάλιστα αν προσπαθήσεις να γίνεις, αυτό μπορεί να αποβεί εις βάρος σου, γιατί είναι μια ιδιαίτερα εξειδικευμένη ικανότητα που δεν αντιγράφεται εύκολα. Αντίθετα αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να χρησιμοποιήσεις τα επιχειρηματικά εργαλεία που σου παρέχει η εταιρεία σου για να πραγματοποιούν τις παρουσιάσεις για λογαριασμό σου.
Αφού λοιπόν δεν χρειάζεται να είσαι κορυφαίος πωλητής, ούτε και σπουδαίος δημόσιος ομιλητής, τι ακριβώς κάνεις; Για ποιο λόγο σε χρειάζεται η εταιρεία; Για να δικτυώνεσαι. Γι’ αυτό ονομάζεται δικτυακό μάρκετινγκ και γι’ αυτό σε χρειάζεται η εταιρεία και γι’ αυτό είναι που σε πληρώνει. Ως δικτυακός αντιπρόσωπος, ο ρόλος σου είναι να συνδέεσαι με ανθρώπους, να τους προσκαλείς να γνωρίσουν τα προϊόντα για τα οποία εσύ είσαι ενθουσιασμένος, να ρίχνουν μια ματιά στις πληροφορίες που έχεις και εσύ έπειτα να συνεχίζεις την επικοινωνία μαζί τους. Μετά, αφού αποφασίσουν να σε ακολουθήσουν στη δουλειά αυτή, μοιράζεσαι μαζί τους τον ενθουσιασμό και τις εμπειρίες σου και τους βοηθάς να μάθουν ότι έχεις μάθει κι εσύ. Η δουλειά σου είναι να δημιουργείς σχέσεις, να συζητάς, να εξερευνάς δυνατότητες, να γνωρίζεις ανθρώπους και να τους βοηθάς να κατανοούν την επιχειρηματική αυτή δραστηριότητα. Επειδή υπάρχουν τομείς αυτής της δουλειάς τους οποίους μπορεί να διεκπεραιώσει καλύτερα από εσένα ένα εργαλείο (όπως είναι μια παρουσίαση και μέχρι έναν βαθμό η εκπαίδευση) και υπάρχουν τομείς που μόνον εσύ μπορείς να χειριστείς, όπως είναι η ανθρώπινη επαφή. Αυτή είναι η βασική ιδέα: Στο δικτυακό μάρκετινγκ είσαι ο αγγελιαφόρος, όχι το μήνυμα.

8. Το δικτυακό μάρκετινγκ έχει τη δυνατότητα να δώσει την ευκαιρία στον ηγέτη μέσα σου να διαπρέψει.
Και το πραγματικά ωραίο σε ένα πρόγραμμα ηγεσίας δικτυακού μάρκετινγκ δεν είναι απλώς το γεγονός ότι αναπτύσσει τις ηγετικές ικανότητες σου, αλλά ο συγκεκριμένος τύπος ηγετικής ικανότητας που αποκαλύπτει. Ο στρατός αναπτύσσει έναν τύπο ηγέτη που εμπνέει τους άντρες και τις γυναίκες να υπερασπίζονται τη χώρα τους. Ο κόσμος των επιχειρήσεων αναπτύσσει έναν τύπο ηγέτη που δημιουργεί ομάδες για να νικήσει τον ανταγωνισμό.Το δικτυακό μάρκετινγκ συνήθως αναπτύσσει τον τύπο του ηγέτη που επηρεάζει τους άλλους με το να είναι σπουδαίος δάσκαλος γι’ αυτούς, μαθαίνοντας τους να εκπληρώνουν τα όνειρα της ζωής τους, με το να μαθαίνουν σε άλλους να κυνηγούν τα δικά τους όνειρα. Αντί να νικούν τον εχθρό ή τον ανταγωνισμό, οι περισσότεροι ηγέτες δικτυακού μάρκετινγκ απλώς εμπνέουν και διδάσκουν άλλους να αποκτούν το οικονομικό μερίδιο που προσφέρει αυτός ο κόσμος χωρίς να βλάπτουν τους άλλους.
Αν πάτε σε συνέδρια και εκδηλώσεις δικτυακού μάρκετινγκ θα δείτε τους κεντρικούς ομιλητές, φαινομενικά να μιλούν για χρήματα, στην πραγματικότητα όμως εμπνέουν τους άλλους να βγουν από το καβούκι τους, να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να κυνηγήσουν τα όνειρα τους. Αυτό απαιτεί ηγετικές ικανότητες. Πολλοί επαναλαμβάνουν τις ίδιες πολυχρησιμοποιημένες λέξεις και φράσεις, όπως όνειρα, περισσότερος χρόνος με την οικογένεια και ελευθερία, λίγοι όμως είναι αυτοί που μεταδίδουν εμπιστοσύνη και έμπνευση ώστε να ωθήσουν τους άλλους να κάνουν πράξη αυτές τις λέξεις και φράσεις. Γιατί η ουσία είναι η δυνατότητα να μιλά κανείς στην ψυχή των άλλων. Και αυτό είναι αυθεντική ηγετική ικανότητα.
Οι εκπαιδευτές των σεμιναρίων δικτυακού μάρκετινγκ συχνά βγάζουν πάρα πολλά χρήματα, όχι μόνο από την επιχείρηση τους, αλλά και από τις επενδύσεις τους – και αρκετοί βγάζουν σημαντικά περισσότερα από πολλούς προέδρους κορυφαίων εταιρειών της Αμερικής. Όμως παρόλο που είναι πλούσιοι και σίγουρα δεν έχουν άμεση ανάγκη να ηγούνται αυτών των εκδηλώσεων, είναι παθιασμένοι να διδάσκουν και να βοηθούν τους συνανθρώπους τους.
Μια επιχείρηση δικτυακού μάρκετινγκ βασίζεται στους ηγέτες που δίνουν ώθηση στους ανθρώπους, ενώ μια παραδοσιακή ιδιωτική ή κρατική επιχείρηση βασίζεται στην προώθηση λίγων και στην καθήλωση των περισσότερων υπαλλήλων σε έναν σταθερό μισθό. Οι εκπαιδευτές του δικτυακού μάρκετινγκ δε λένε, «αν δεν αποδίδεις θα χάσεις τη δουλειά σου», αντίθετα λένε «άσε με να σε βοηθήσω να τα πας όλο και καλύτερα. Όσο θέλεις να μαθαίνεις, εγώ θα είμαι εδώ για να σε διδάσκω. Είμαστε στην ίδια ομάδα».
Έτσι όσοι μπαίνουν στο δικτυακό μάρκετινγκ είναι όλοι εθελοντές. Ως ανεξάρτητοι αντιπρόσωποι, κανένας δεν προσλαμβάνεται ή απολύεται, όλοι βρίσκονται στο χώρο εθελοντικά. Κανένας δεν πρόκειται να τους πει τι να κάνουν και κανένας δεν μπορεί να τους δώσει εντολές. Ποια είναι λοιπόν η μηχανή που λειτουργεί το σύστημα; Μία λέξη, ΗΓΕΣΊΑ !!! Τα λεφτά δεν πηγαίνουν στις επιχειρήσεις με τα καλύτερα προϊόντα ή υπηρεσίες. Τα λεφτά ρέουν στις επιχειρήσεις με τους καλύτερους ηγέτες.